De omgeving

 

 

De Villa Sabina ligt in het natuurgebied rondom het riviertje de Farfa. Toch is het niet ver gelegen van het schattige dorpje Castelnuovo di Farfa (1,5 km), met een middeleeuws centrum van nauwe straatjes en poortjes (de borgo). Het stadje heeft een artistiek Olijfoliemuseum, als centrum van de beroemde olijfcultuur van de Sabina. De beroemde Abdij van Farfa, uit de 6de eeuw, ligt op een paar minuten rijden of een uurtje wandelen van het huis, aan de andere kant van het dorp. De abdij van Farfa was een van de machtigste van Europa in de middeleeuwen: het was een keizerlijke abdij (Abbazia Imperiale), daterend uit de tijd van Karel de Grote die hier overnachtte toen hij naar Rome reisde voor zijn kroning tot keizer door de Paus.

 

Farfadal en de Sabina

 

Het Farfadal is een natuurgebied (Monumento Naturale Gole del Farfa). Vanuit de Villa Sabina kan direct afgedaald worden naar de rivier maar ook gewandeld worden naar de Farfa iets meer stroomafwaarts, door dichte bossen naar een zeer oude (Romeinse) brug over de Farfa en restanten van een middeleeuwse watermolen. Vanuit het huis zijn de dorpjes Mompeo (noordwest) en Monte Santa Maria (zuidoost) goed te zien. Maar ook Frasso Sabino, Collelungo en Casaprota kan men zien liggen, iets verder weg (oost). Tientallen middeleeuwse dorpjes in de Sabina zijn eenvoudig te bereiken (zoals Toffia, Montenero, Catino, Casperia). Overal kan gewandeld worden en in Monte Santa Maria kan men paardrijden.

 

Excursies

 

Uiteraard is de Villa een goede uitvalsbasis voor excursies iets verder weg: binnen een goed uur is de binnenstad van Rome te bereiken maar ook Viterbo en het zuidelijk deel van Umbria met de prachtige stad Orvieto. Iets verder Spoleto of het meer van Bracciano, L'Aquila en de Abruzzen. De oude stad Rieti ligt op slechts 40 km afstand, aan de voet van de Monte Terminillo (2217 m), waar 's winters goed geskied kan worden, net als op een aantal pistes in de richting van L'Aquila.

 

Op ong. 20 minuten rijden bevindt zich het treinstation van Fara in Sabina dat tot max. vier keer per uur een verbinding onderhoudt met Rome en de luchthaven Fiumicino. Dit is ook erg praktisch als u tijdens uw verblijf gasten wilt ontvangen, bijvoorbeeld oudere kinderen die op bezoek komen.

 

Voor meer informatie over de Sabina zie onderstaande websites van:

Visit Sabina

Vacanze in Sabina